HKZ-CKC Muziekconcours


HKZ-CKC_Muziekconcours_2015_d_klein

Vanaf komende editie – welke plaats zal vinden op 17 april 2015 – is het concours voor het eerst opengesteld voor heel Zoetermeer, in plaats van alleen voor leerlingen van CKC & partners. Dit als gevolg van het grote succes van afgelopen jaren en de behoefte aan het betrekken van héél muzikaal Zoetermeer. De organisatie, welke bestaat uit Geneviève van Dijk en Ruben Welbedacht, is alweer druk bezig met de voorbereidingen. Samen met hen kijken we terug naar de hoogtepunten en het verloop ervan door de jaren heen.

Kunnen jullie iets vertellen over de oorsprong van het HKZ-CKC muziekconcours?

“Het concours is opgestart gelijktijdig met de opening van het CKC vijftien jaar geleden. Ongeveer vijf jaar geleden hebben wij de organisatie overgenomen. Ruben is gespecialiseerd in de lichte muziek en is docent elektrisch gitaar aan het CKC en Geneviève is docente viool en gespecialiseerd in de klassieke muziek.”

Wat is het doel van het concours?

“Het doel is een stimulans te geven in de muzikale ontwikkeling van de amateurs in de muziek.

Het concours staat open voor zowel solisten als ensembles voor heel muzikaal Zoetermeer. Voor de solisten hebben we twee leeftijdscategorieën, nl. kinderen t/m 14 jaar en de categorie 15 jaar en ouder. Voor deelname met een ensemble is het toegestaan het ensemble gedeeltelijk aan te vullen met leerlingen van buiten Zoetermeer. Echter, het ‘Zoetermeer-aandeel’ binnen het ensemble moet minimaal driekwart van het hele ensemble uitmaken. Een ensemble dient te bestaan uit minimaal 2 personen en kent geen maximum.”

Wat is er zo leuk aan deelname aan het concours?

“Voor de deelnemers is het ontzettend leuk om in zo’n mooie theaterzaal in het CKC te staan. Het optreden wordt vanuit daar zeer professioneel begeleid, denk hierbij aan de techniek, geluid en zelfs beeld wat kan worden verzorgd. De deelnemers leren erg veel van het optreden op een podium. Het concours staat o.l.v. een jury welke bestaat uit professionele musici uit verschillende genres. De deelnemers kunnen dan ook rekenen op een deskundig commentaar. Voor de winnaar is er een prijs te winnen. Dit is een masterclass gegeven door professionele docenten van de hogeschool voor de kunsten Rotterdam (Codarts)! Tevens zal er nog een publieksprijs worden uitgereikt.”

Wanneer vindt het concours plaats?

“Mensen kunnen zich inschrijven van maandag 5 januari t/m 28 februari 2015. Dit kan via de site van het CKC of via het formulier welke is af te halen bij receptie van het CKC. De voorrondes vinden plaats op vrijdag 27 maart 2015 (middag en begin van de avond) en zaterdag 28 maart 2015 (ochtend en middag). Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er worden gekeken hoeveel ensembles en solisten er doorgaan naar de finale. Deze vindt plaats op vrijdag 17 april 2015 in de avond.”

Wat is het verloop door de jaren heen?

“Gemiddeld waren er tussen de 120 en 140 deelnemers. Aangezien het dit jaar is opengesteld voor heel Zoetermeer, verwachten we er dit jaar veel meer.”

Kunnen geïnteresseerden aanwezig zijn bij het concours?

“Jazeker, de voorrondes zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Voor de finale kunnen kaartjes worden gekocht.”

Wat waren de hoogtepunten van de afgelopen jaren?

“Wat voor ons toch wel een hoogtepunt blijft is om op de finaleavond zoveel jong talent bij elkaar te zien en te kunnen aanschouwen met hoeveel inzet de deelnemers zo’n geweldige performance neerzetten.”

Voor meer informatie en aanmelding voor het concours: www.ckc-zoetermeer.nl//hkzckcmuziekconcours2015

 

Wendy Vroedsteijn

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *