Zoetermeerders in Zwitsers korfbalteam


De negentienjarige Estelle Gfeller en haar vijftienjarige broer Julien uit Zoetermeer zullen binnenkort uitkomen voor het nationale Zwitserse korfbalteam. Beiden spelen inmiddels bijna acht jaar korfbal. Estelle in de selectie bij Phoenix en Julien in de B-selectie bij de Meervogels.

Foto 18 03 18 15 45 34Sylvain en Anouk, de ouders van Estelle en Julien, hebben elkaar leren kennen in Zwitserland, waar de ouders van Anouk nog steeds wonen. Zij komen dus nog regelmatig in Zwitserland en de hele familie heeft dan ook nog steeds een Zwitsers paspoort, al wonen ze al hun hele leven in Nederland. Enige tijd geleden las oom Maurice op ‘NL korfbal’ een artikel dat het Zwitsers korfbalteam op zoek was naar spelers. In eerste instantie werd het artikel in de familie-app als grapje geplaatst, maar na een aantal appjes heen en weer werd toch wel duidelijk dat er serieus op werd gereageerd en dat het werkelijkheid kon worden.

Sylvain zocht samen met zijn broer contact met de voorzitter van de Zwitserse korfbalbond. Na dit gesprek werd het een stuk serieuzer. De voorzitter gaf aan dat korfbal momenteel niet erg bekend is in Zwitserland en dat hij er meer bekendheid aan wil gaan geven en daarom buiten Zwitserland naar korfballers is gaan zoeken. Hij was dus erg blij met het telefoontje. Estelle en Julien zijn ondertussen aangesloten bij het Zwitsers korfbalteam en hebben inmiddels hun eerste trainingen gehad.

Het Zwitsers team is erg divers. De jongste speler (Julien) is 15 jaar en de oudste 45 plus. Ook de herkomst van de spelers is erg verschillend. Zo zijn er spelers uit Engeland, Zwitserland, Schotland en Nederland maar allen met een Zwitsers paspoort of permanente verblijfplaats in Zwitserland, want dat is een vereiste. De niveaus binnen het Zwitsers team verschillen ook nogal. Zo zijn er spelers die nog nooit hebben gekorfbald en spelers die jaren geleden zijn gestopt. De kansen liggen dus niet heel hoog voor de kwalificatie. Afgelopen jaar is het Zwitsers team zesde geworden in de poule (van de acht landen) en hebben zich dus niet kunnen kwalificeren, maar voor dit jaar hebben zowel Estelle als Julien het vertrouwen dat ze hoger gaan eindigen. Er is nu een betere voorbereiding en er zijn meer en betere spelers waaruit de bondscoach kan kiezen.

Foto 18 03 18 15 46 16De trainingen zijn 1 x per maand in Zürich of Lausanne en duren gemiddeld drie uur. Het is al een hecht team, ondanks het niveau- en leeftijdsverschil, en met al die verschillende landen van herkomst kunnen ze ook nog iets aan hun talen doen. Helaas moeten Estelle en Julien de reis- en verblijfskosten zelf financieren maar gelukkig wonen de grootouders van Estelle en Julien in Lausanne, zodat ze daar kunnen logeren.

Binnenkort zijn de eerste oefeninterlands. Tijdens deze wedstrijden worden er punten opgebouwd zodat zij zich kunnen gaan kwalificeren voor de officiële interlands in 2019. Het komt goed uit dat deze pas in 2019 zijn omdat Julien dan 16 jaar is en officieel volgens de regels van de IKF (Internationale korfbal Federatie) mee mag doen.

Estelle en Julien vinden het erg leuk dat ze de kans krijgen om hier aan mee te doen en om een bijdrage te leveren om in Zwitserland meer bekendheid aan korfbal te geven en “hoe leuk is het om te kunnen zeggen dat je ooit een korfbal interland hebt gespeeld”, aldus Estelle en Julien.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *